2012. november 11., vasárnap

oVirt lecke

Pár dolog, amit az eheti oVirt Workshop-on nyilvánvalóvá vált (legalábbis nekem):
  • Az olyan környezetfüggőségek, mint a PostgreSQL és a JBoss nem hozzák közelebb az oVirt-et a felhasználókhoz. Sokan akarnák ez egészet egy kicsi környezetben futtatni, például tomcat-en vagy akár jetty-n. Akárcsak az appszerverből, adatbázisból sem szeretne a felhasználó hat félét a rendszerében. Meg tudom érteni...
    Söt a fejlesztők is így akarják.
  • Tavaly ilyenkor még nem volt komoly verseny a nyílt forráskódú cloud management szoftverek között. Az oVirt is éppen publikálás elött állt. Azóta akkora szoftver-ajánlat jött létre, hogy az nagyon megnehezíti a felhasználók döntéseit. oVirt, Openstack, CloudStack, OpenNebula, satöbbi satöbbi. Nem hiszem, hogy ennyi szoftver túlélheti a versenyt, valaki rá fog faragni.
  • Az OVirt UI nem rossz elsőre, de néhány helyen kicsit lehetne fejleszteni. A régi design-tól el kellene szakadni.
  • A hibaüzenetek nem csak hogy nem elég jók, de néha kifejezetten gebasz.  pl "Nem sikerült elindítani a virtuális gépet" - és vajon miért?
  • Feature-szinten azért minden kritikus és bomlasztó hozzáállásom ellenére szerintem egészen jól állunk, de az architektúrát ki kell pofozni, a ganajt ki kell hordani. Csökkenteni kell a fejlesztők extra terheit, különben a kutya sem akar majd beszállni buherálni.

Egyébként a ("rivális") cloudstack forráskódját olvasgatom, próbálgatom. Egyes dolgok marhára tetszenek, például hogy elmegy egy jetty-n, de van egy csomó dolog, ami tiszta marhaság. Pl a saját "IoC" rendszer, a belehegesztett mysql, stb.